CAMPERHINTS.TRIPOD.COM
Batterij

INHOUD



  ER ZIJN 3 TYPES:

1. DE LOOD-ZUUR STARTBATTERIJ:

Deze goedkope batterij gebruik je enkel in het motorcompartiment. Ze dient bij voorkeur niet voor huishoudstroom aangezien je slecht 20% van z'n energie actief kan benutten voor verlichting, toestellen,... voor ze er de brui aan geeft.

2. DE LOOD-ZUUR HUISHOUDBATTERIJ:

Technisch lijkt deze op een startbatterij. Ze gebruikt ook een lood-zuur omgeving maar beschikt over andere interne elementen die toelaten om 50% van het vermogen nuttig te gebruiken. Dit zijn de batterijen die prijs-kwaliteit het meest voor de hand liggen.

3. DE GEL BATTERIJ

Dit is het nec plus ultra voor gebruik in een camper maar spijtig genoeg peperduur.
Deze batterijen vragen wel een speciale installatie die een constant stroom-oplaadvoltage geeft. Zoniet zwelt de batterij en gaat ze onherroepelijk stuk. Je kan ze wel voor de volle 100% (theoretisch) actief benutten.



CONTROLEREN VAN DE LOOD-ZUUR BATTERIJ:

Dit kan op twee manieren:
De meest accurate is door het meten van de densiteit van het electrolyt. (batterijvloeistof).
De meest voor de hand liggende is door het meten van de voltage.

DENSITEITSMETING per afzonderlijk compartiment:

1,28 Kg/Liter bij 20° bij een volledig opgeladen batterij in rust.
1,21 Kg/Liter bij 20° bij een halfvolle batterij.
1,14 Kg/Liter bij 20° bij een lege batterij

Wanneer 0.03 Kg/liter verschil wordt opgemerkt tussen het compartiment met de hoogste en dat met de laagste densiteit kan men er van uitgaan dat de batterij aan vervanging toe is.

VOLTAGEMETING:

14,4 Volt wanneer de batterij als volledig opgeladen mag worden beschouwd.
12,7 Volt voor een volle batterij in rust.
12,4 Volt wordt als voldoende beschouwd.

AANDACHT:

Zorg dat je een lood-zuur huishoudbatterij nooit onder de 50% van z'n capaciteit laat gaan. Zoniet begint er een kristallisatie in het zuur dat zich afzet op de interne elementen van de batterij en zodoende de levensduur sterk verkort. De huishoudbatterij van m'n camper hangt in de winter aan een lichte (4A) lader die via electronische regeling de batterij in optimale conditie (boven de 12,4 volt) houdt zonder ze te overladen.


BIJVULLEN:

Enkel mineraalvrij water gebruiken. Bij aankoop bevat de batterij een zuur in een specifieke concentratie. Enkel het vocht daarin verdampt zodat de concentratie stijgt... zodat je water moet bijvullen. Vul aan tot ongeveel één centimeter boven de interne elementen indien je batterij dit toestaat. Controleer het niveau regelmatig aangezien elk opladen, ook tijdens het rijden, de vloeistof opwarmt en dus het verdamingsproces in werking zet. Maak geen spatten op je handen en wrijf nooit in je ogen terwijl je de batterij bijvult of de densiteit controleert. Zoniet overvloedig spoelen met zuiver water en direct een arts raadplegen. Ernstige oogbeschadiging is mogelijk.


WELK TYPE KIEZEN?

Dat hangt af van het beschikbare budget en de behoefte.
Een startbatterij voor het huishouden is uitgesloten wegens het slechte rendement (20%).
De gel batterij is heel duur en vraagt een speciale installatie. Ze is te overwegen als je veel geld of weinig installatieruimte hebt.
De lood-zuur huishoudbatterij is de meest economische keuze. Een gelbatterij van bv 90Ah is duurder dan een lood-zuur huishoudbatterij van 180Ah.

Persoonlijk installeerde ik een lood-zuur huishoudbatterij van 180Ah die me dus 90Ah bruikbare energie oplevert. Deze batterijen zijn wel héél groot en zwaar (60 Kg gevuld). Vraag ook aan je garagist of je camper zo'n zware batterij opgeladen krijgt tijdens het rijden/reizen. Zelfs met m'n ouwe 2.5 diesel heb ik geen probleem. Dus...
Je kan heel wat geld uitsparen door firma's te vergelijken. Ik koos uiteindelijk voor een batterij van Starbat. Deze wordt pas gevuld met zuur op het moment dat je ze aankoopt en je betaalt zowat een groothandelprijs. Er zijn verscheidene kleine filialen van dit familiale bedrijf rond Brussel en in Walonië maar de hoofdzetel is in de omgeving van Waver . Ik werd er vriendelijk, joviaal en vooral geduldig geholpen.
Ik kocht er ook een oplader van 18A zodat ik in geval van nood snel m'n batterij terug kan opladen.


ZONNEPANELEN:

Heel interessant voor vrij parkerende campers zoals ondergetekende. Het kost natuurlijk wat geld maar geeft een onvergelijkbaar comfort. Het vraagt wel een aangepaste installatie. Ik heb geen coördinaten van firma's aangezien ik camper adopteerde met de panelen er bovenop. Ze zijn perfect bruikbaar/voorzien voor de Starbat batterijen.


BATTERIJ BIJPLAATSEN:

Als je geen mega-zware batterij kan installeren kan je eventueel een tweede kleinere installeren.
Dit kan je ook doen als je 24 Volt nodig hebt.

Seriële schakeling van 2 x 100 Ah batterijen geeft 24 Volt aan 100 Ah (2x12 Volt)
Parallelle schakeling geeft 12 Volt aan 200 Ah.

Koppel steeds batterijen van het zelfde type aaneen. Zorg dat ook de startbatterij niet rechtstreek aan de interne huishoudbatterij is gekoppeld. Zorg voor een electronische regeling die de startbatterij eerst oplaadt en dan overschakelt op de huishoudbatterij.

Persoonlijk neem ik gewoon een losse reserve-startbatterij mee die ik op voorhand oplaadt. Aangezien ze slechts een kleine 0,03 Volt per dag spontaan ontlaadt kan ik er in ideale omstandigheden (12,8 min 12,4 gedeeld door 0,03 = 13,3) een 13-tal dagen mee overbruggen zonder extra opladen.

Created by Nondisput@NDum
© Copyright 2001
CAMPERHINTS.TRIPOD.COM